Camino Francés

Camino Francés (Camino de Santiago Francés, Francuski Put) je ruta Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova.

Camino Francés počinje na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Port udaljenom oko 800 km od Santiago de Compostele, iako u zadnje vrijeme i druga mjesta tvrde da Camino Francés počinje u njima. Svi ti manji putevi ujedinjuju se u mjestu Puente la Reina. Naravno hodočasnici mogu i odstupati od rute ako žele razgledati znamenitosti koje nisu na stazi Camino Francésu. Tijekom puta prolazi se najviše životopisnim pejzažima ali je i nekoliko većih gradova ukompnirano u rutu kao mjesta gdje se mogu razgledati znamenitosti i tamo prespavati. Najpoznatiji veći gradovi su: Pamplona, Logroño, Burgos, León, Astorga, Portomarín i Santiago de Compostela.

Vijeće Europe mu je 1987. godine dodijelilo titulu "Glavne ulice Europe", a UNESCO je 1993. godine proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-ovom svjetskom kulturnom baštinom.

Na samom putu je tijekom 11. i 12. stoljeća napravljen veći broj crkava u čast Svetog Jakova ali i prenoćišta (na španjolskom: Albergue). Osim toga postoji i veliki broj drugih kulturnih vrjednota na Camino Francésu. U manjim mjestima na Putu se skoro uvijek nalazi hodočasnička ulica "Calle del Camino" ili crkva Svetog Jakova "Iglesia de Santiago".

Tijekom puta nalaze se prenoćista (albergue) u kojima se za mali novac može prespavati. Na cijelom Putu važe neka pravila: posjedovanje hodočasničke putovnica (credential) uvjet je za noćenje, jedna osoba ne može 2 dana boraviti u istom prenoćistu (izuzev ako je bolesna), u ranim jutarnjim satima (najčešće do 8h) se prenoćiste mora napuštati, nema kasnih lijeganja (albergue se zaključavanju oko 22h) i uznemiravanja drugih hodočasnika i sl. Tijekom cijelog puta može se vidjeti žuta strelica koja pokazuje pravac prema Santiago, a kako se put bliži odredištu svakih pola kilometra može se pročitati udaljenost do Santiaga na kamenju ukopanom pored Puta.

U hodočasničke putovnice (credential) se udaraju pečati u svakoj crkvi, turističkom uredu, kafiću,... ili prenoćištu na Putu. Ta putovnica se kasnije pokazuje u Santiago de Compostela i preduvjet je dobivanja diplome hodočasnika (na španjolskom: Compostela). Pored toga moraju biti ispunjeni i sljedeći uvjeti: prijeći najmanje 100 km pješice, odnosno 200 km biciklom ili konjem.
Camino de Santiago Francés, Francuski Put hiking staza slike
[SLIKA 1: Santiago de Compostela, 2018. godine]

Podijelite ovo

FacebookTwitter
First