Jakobova pot - Camino Slovenija

Jakobova pot Slovenija je hodočasnička ruta koja prolazi kroz slovenske krajolike, sela i gradove i dio je europske mreže puteva sv. Jakova koje vode prema Španjolskoj i gradu Santiago de Compostela. Put je dobro označen i oznake su iste kao i u Španjolskoj - žute strelice, tipične školjke jakobove kapice i drvene ploče s natpisom "Jakobova pot".

Udruga prijatelja Puta svetog Jakova u Sloveniji osnovana je 2000. godine po uzoru na druge europske narode i zemlje kako bi oživjela tradiciju slovenskog srednjovjekovnog hodočašća i putovanja putovima koji vode u Santiago de Compostela.

Credencial, odnosno vjerodajnica / hodočasnička putovnica, može se dobiti prije polaska na hodočašće u uredu Društva prijatelja Jakobova poti u Sloveniji ili poštom. Vjerodajnica se pečati tijekom hodočašća pečatima Slovenske staze svetog Jakova u crkvama svetog Jakova i/ili pečatima mjesta gdje hodočasnici spavaju, kao što su hosteli, samostani, župe i druga mjesta. Svjedodžba Slovenske staze svetog Jakova, slovenska "Compostela", dobiva se nakon dostave kopije vjerodajnice. Preporučljivo je imati jastučić za tintu kakav koriste planinari.

Slovenski Put sv. Jakova ima 4 dionice:
1. oko 154 km / Dolenjska dionica: Slovenska vas - Ljubljana
2. oko 143 km / Gorenjska dionica: Ljubljana - Višarje
3. oko 270 km / Prekmursko-štajerska dionica: Kobilje - Ljubljana
4. oko 126 km / Primorska dionica: Ljubljana - Trst
Jakobova pot - Camino Slovenija
[SLIKA 1: Jakobova pot - Camino Slovenija, 2022. godine]

Podijelite ovo

FacebookTwitter